Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 23-04-2018

Je hoort er steeds vaker over in het nieuws: DDoS aanvallen. Velen weten wel dat een DDoS aanval iets slechts is, maar weten niet precies wat deze aanval inhoudt. Hoor jij ook bij deze groep? Lees dan in onderstaande alinea’s wat een DDoS aanval precies is, wat de gevolgen (kunnen) zijn van een DDoS aanval en hoe je kunt voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een DDoS aanval.

 

DDoS: een korte introductie

De afkorting DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Wordt er een DDoS aanval uitgevoerd, dan maken heel veel computers tegelijkertijd verbinding met één server. Dit doen ze niet vanuit één locatie, maar vanuit verschillende locaties over de gehele wereld. De server is dan ook het doelwit van de aanval.

 

Door een server op deze manier aan te vallen, hopen de mensen achter de DDoS aanval de server traag te maken. In het ergste geval wordt de server onbereikbaar door de DDoS aanval. Is een server onbereikbaar, dan zijn alle websites op deze server onbereikbaar.

 

De gevolgen van een DDoS aanval

Wordt jouw server aangevallen, dan wordt de server een stuk langzamer. In het ergste geval is de server tijdelijk onbereikbaar door de DDoS aanval. Is dit het geval, dan is jouw website ook niet bereikbaar.

 

Dit kan de volgende gevolgen hebben:

- Je (potentiële) klanten lopen bij je weg.

- Je (potentiële) klanten zijn ontevreden.

- Je maakt verlies, bijvoorbeeld omdat je webwinkel uit de lucht is.

- Negatieve publiciteit, met mogelijke reputatieschade tot gevolg.

- De persoonlijke gegevens van je klanten worden gestolen.

 

In de meeste gevallen kost het voor ondernemers veel tijd, energie én geld om over een DDoS aanval heen te komen. Daarom is het beter om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een DDoS aanval, door jezelf goed tegen deze aanval te wapenen.

Jezelf beschermen tegen een DDoS aanval

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van een DDoS aanval. Ten eerste kun je speciale software installeren om DDoS aanvallen te voorkomen, zoals Arbor Networks en DefensePro. Daarnaast is het verstandig om een Next Generation Firewall te gebruiken, ook wel een NGFW genoemd.

 

Verder zijn er speciale ‘wasstraten’, die ‘schoon’ netwerkverkeer scheiden van ‘kwaadaardig’ netwerkverkeer. Deze wasstraten controleren simpelweg of netwerkverkeer verdacht is of niet. Is netwerkverkeer verdacht, dan wordt het van je website geweerd. Zo kunnen DDoS aanvallen voorkomen worden.

Wil je meer weten over DDoS beveiliging? Kijk dan eens naar het blog artikel Hoe werkt een DDoS beveiliging?

 

Tot slot kun je hulpmiddelen gebruiken om het internetverkeer te vertragen, zodat je ongewenst verkeer er gemakkelijker uit kunt filteren. Dit kunnen switches zijn, maar ook routers. Beide hulpmiddelen vertragen het internetverkeer aanzienlijk, zodat je het netwerkverkeer gemakkelijker kunt checken.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -