Hoe activeer ik CDN op mijn website?

Bijgewerkt op 16-08-2022

Let op: Wegens een plotselinge aanpassing bij Cloudflare is het tijdelijk niet mogelijk om CDN te activeren. We werken momenteel aan een oplossing. Bestaande CDN zones blijven wel actief en werkend.

Als je een webhosting compleet pakket of hoger hebt, heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van ons CDN (Content Delivery Network). In deze handleiding leggen we je uit hoe je een CDN zone aanmaakt.
Om het CDN te activeren dien je naar je DirectAdmin paneel te gaan. De link hier naartoe staat in de welkomstmail die je hebt ontvangen na aanschaf van je pakket.

1. CDN zone activeren
  2. DNS verwerking
  3. CDN instellen binnen website

1. CDN zone activeren

Allereerst dien je naar DirectAdmin te gaan.
Log hier in en ga naar de gewenste domeinnaam.

Scroll naar beneden en klik onder "Advanced Features" op CDN.

CDN activeren

Druk vervolgens op de knop Activeer zone cdn.voorbeeld.nl om jouw CDN zone te activeren.
Hierdoor zal de CDN zone aangemaakt en geactiveerd worden. Als je de onderstaande melding ziet:

Cloudflare geactiveerd

DNS is automatisch ingesteld

Is het aanmaken van de DNS zone gelukt!

2. DNS verwerking

Voordat je gebruik kunt maken van de aangemaakte CDN zone, dient eerst de DNS verwerkt te worden.
Veelal gaat dit vrij snel, maar houdt er rekening mee dat dit uiterlijk 2 a 4 uur kan duren.
Dit is niet een proces waar wij invloed op uit kunnen oefenen.

Als de DNS verwerkt is, is er een zogeheten static URL aangemaakt op cdn.voorbeeld.nl

3. CDN instellen binnen website

Als de DNS goed is aangemaakt, zal je een overzicht zien zoals hieronder getoond:

CDN overzicht

Deze instellingen zijn niet nodig voor het instellen van de CDN binnen je website.
Je kan deze gegevens echter, indien gewenst, gebruiken om je CDN naar wens te configureren.
Dit is echter niet verplicht.

Hoe je CDN instelt binnen je website, zal per type website verschillen, maar veelal zal je slechts een statische URL moeten invoeren.
Deze is simpelweg: cdn.voorbeeld.nl

Je kunt dus ook gemakkelijk CDN in WordPress instellen!

Mocht het na het lezen van dit artikel nog niet lukken CDN te activeren, dan helpen we je graag verder!
Start hiervoor een Live Chat of stuur ons een Ticket met je vraag.