Handige tools en programma's

Bijgewerkt op 27-02-2022

Bij het maken van een website en het gebruiken van een webhosting pakket is het natuurlijk handig om een aantal leuke en fijne tools/programma’s te gebruiken. Deze tools of programma’s kunnen ervoor zorgen dat jouw werkwijze vergemakkelijkt en versneld kan worden.  Wij bij Vimexx gaan natuurlijk altijd voor het optimale! Daarom hebben wij voor jou een aantal tools en programma’s op een rijtje gezet welke mogelijk goed tot pas kunnen komen.

Filezilla

Filezilla is een van de meest gebruikte programma’s voor het gebruik van FTP. FTP staat voor “File Transfer Protocol”, doormiddel van FTP is het dus mogelijk om bestanden van en naar je website/webhosting te plaatsen. Wil je weten hoe je Filezilla kunt gebruiken? Kijk dan snel naar het volgende artikel: Download Filezilla en start met FTP.

PuTTY

PuTTY is een SSH en telnet programma. PuTTY kun je gebruiken om verbinding te maken met de server via zowel SSH als telnet. Wil je weten hoe je met onze servers kunt verbinden via SSH en PuTTY? Daarvoor hebben wij het volgende artikel beschikbaar gesteld: Hoe verbind ik met SSH? Download PuTTY hier

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/PuT...

Intodns.com

Om eenvoudig en snel je domein te kunnen controleren of de juiste DNS actief is, kun je gebruik maken van Intodns. Via deze tool krijg je in een overzicht alle dns records te zien die van belang zijn om een goed werkend domein te hebben. Intodns kan je eenvoudig gebruiken via het web interface, deze is te vinden op intodns.com

Malwarebytes anti malware

Malwarebytes anti malware, kort gezegd MBAM, is een anti-malware programma voor op de pc. Deze kan je pc zelf beveiligen tegen kwaadwillende zaken. Echter kan je het ook gebruiken om je website te controleren op malware of andere kwaadwillende code/bestanden. Dit zou je kunnen doen door je hele website te downloaden via de ftp naar je pc en in Malware Bytes Anti-Malware te kiezen om een scan uit te voeren op de map waar je de bestanden in gezet hebt. Download hier Malware Bytes Anti-Malware.

Website statistieken

Om na te gaan of je website veel bezocht wordt kun je daar programma’s voor gebruiken die het voor je bij houden. Wij benoemen er een paar welke eigenlijk wel een must-have zijn voor website makers/eigenaars.

Google Analytics

Google Analytics is vrijwel het meest bekende statistieken programma voor je website. Het is geheel gratis en vrij eenvoudig in gebruik. Na het aanmelden van je website aan Google Analytics kun je al vrij snel aan de bak met deze tool. Het bied veel mogelijkheden waaronder het nagaan waar al het verkeer vandaan komt en hoe jouw website presteert in de zoekmachine. Wil je zelf ook beginnen met Google Analytics? Meldt je dan gauw aan via Google Analytics

google-analytics - TOPdesk Marketplace

Google Search Console

Google Search Console is een vergelijkbare tool als Google Analytics, maar je kunt het meer zien als een verbreding van je werk set van Google Analytics. Zodoende is Google Search Console ook te koppelen aan je Google Analytics en ook te gebruiken vanuit Google Analytics. In Google Search Console is bijvoorbeeld in te zien welke specifieke pagina’s er verbeterd kunnen worden. Daarnaast geeft Google Search Console je meer inzicht in hoe je binnen je website aan de slag kunt gaan met verschillende zoektermen. Aanmelden voor Google Search Console? Dat kan! Bezoek de volgende pagina om je website aan te kunnen melden voor Google Search Console

SEMRush

SEMRush is een handige tool om specifieke zoekwoorden nauwkeurig te kunnen volgen voor je website. Deze tool heeft een Positie tracking tool waarmee je tot 10 zoek termen kunt bij houden en vergelijken met je concurrenten. SEMRush is in principe gratis maar zodra je meer wilt bij houden en inzien zit er wel een prijskaartje aan verbonden. Bekijk SEMRush via SEMRush.com

Internet browsers

Naast de standaard geleverde internet browsers (zoals internet explorer, Edge en safari) zijn er ook internet browsers van derden zoals Google Chrome en Mozilla Firfox. Aangezien iedereen tegenwoordig wel een eigen favoriete browser heeft, is het belangrijk dat de website die je aan het maken bent ook prima naar behoren werkt binnen deze browsers. Het kan dus handig zijn dat je meerdere browsers geïnstalleerd hebt op je pc om zodoende snel en makkelijk je website te kunnen testen in de verschillende browsers.

Download hier Google Chrome

Download hier Mozilla Firefox

Download hier Opera

Veel gebruikte text/code editors

Naast de standaard tekst bewerkings programma's zoals kladblok op je pc, kan het nog wel eens handig zijn om een wat uitgebreidere programma geïnstalleerd te hebben. Speciale text/code bewerkingsprogramma's hebben vaak een syntax controle of aanvullingen systeem erin voor wanneer je aan het programmeren bent in verschillende programmeer talen.

Sublime text

Sublime text is een simpel maar uitgebreid. Het biedt veel mogelijkheden door aanwezigheid van de package control. Het wordt veel gebruikt voor front-end werk maar doet zeker niet onder voor andere programmeertalen voor bijvoorbeeld de backend. Download hier Sublime text 3

Notepad++

Notepad++ is zoals de naam het eigenlijk al zegt een uitgebreidere versie van kladblok. Net als sublime tekst is notepad++ een simpel programma. Het is licht en werkt snel. Download hier notepadd++

Vim

Vim is een van de populairste code editors voor op Unix-achtige systemen (zoals Linux). Vim is een uitgebreidere variant op de verouderde “Vi”. Vim heeft daarnaast een mogelijkheid om plug-ins te installeren. Dit kun je zien als een soort package control voor sublime tekst. Download hier Vim

Atom

Atom is een gratis en open-source code editor welke ondersteuning bied op zowel macOS, Linux en Microsoft Windows. Ook Atom heeft de mogelijkheid tot het gebruik van plug-ins om zodoende de mogelijkheden van het programma uit te breiden. Atom is gemaakt door GitHub.

Download hier Atom

Nano

Nano is een text editor welke te gebruiken is op Unix-achtige systemen. Nano is al een langer bestaand programma welke via de commandline werkt. Over het algemeen wordt Nano niet gebruikt als hoofd programma om daadwerkelijk hele programma’s mee te schrijven. Aangezien de werking van Nano simpel en snel is wordt het over het algemeen meer gebruikt voor snelle inzagen of kleine bewerkingen aan bestanden.

Download hier Nano