Hoe forceer ik SSL binnen mijn CMS?

Bijgewerkt op 27-02-2022

Tegenwoordig worden sites over HTTP door browsers gemarkeerd als Not secure. Daarom wil men vrijwel altijd een verbinding over HTTPS gebruiken. Hiervoor zal je eerst een SSL certificaat moeten installeren.
Dit kan zowel met een gratis Let's Encrypt certificaat als met een betaald SSL certificaat.

Wanneer je een HTML website hebt gemaakt, kan je HTTPS forceren langs je .htaccess bestand. Hier staat uitgelegd hoe dit werkt.

Wanneer je een website hebt gemaakt met een CMS werkt het forceren echter meestal anders. Dan zal je namelijk binnen deze CMS de forcering in moeten stellen. Deze handleiding legt voor de meest gebruikte CMSen uit hoe je een verbinding over HTTPS kunt forceren.

1. WordPress
  2. Magento 2
  3. Joomla
  4. PrestaShop

WordPress

Really Simple SSL

Voor Wordpress gebruikers is er een speciale plugin genaamd Really Simple SSL. Deze kan je downloaden vanuit het WordPress Admin panel, door onder Plugins naar Nieuwe plugin te gaan.
Daarna kan je zoeken naar Really Simple SSL en op Nu installeren klikken.

Tot slot zal je nog op Activeren moeten klikken en zal je opnieuw moeten inloggen bij WordPress.
Daarna zal HTTPS geforceerd worden.

Je kunt ook de plugin downloaden op https://nl.wordpress.org/plugins/really-simple-ssl/ om deze handmatig te installeren.

Nadat je het pakket gedownload hebt pak je het uit en upload je het naar de plugin map (wp-content/plugins).

Ga nu naar Plugins in je WordPress Admin paneel en klik bij Really Simple SSL op Activeren.

Je wordt nu doorverwezen naar de login pagina. Gebeurt dit niet ga zelf naar de login pagina en log opnieuw in.

terug naar boven

Magento 2

Magento Configuration

Binnen Magento kan je SSL forceren door onder Stores naar Configuration te gaan.
Je komt dan uit bij je store configuratie.

Onder Web dien je bij Base URLs (Secure) ervoor te zorgen dat de Secure Base URL, https:// voor je site URL staat.

Daarnaast wil je HTTPS forceren bij zowel je store alsook je administrator paneel.
Je zet dus zowel 'Use Secure URLs on Storefront' als 'Use Secure URLs in Admin' op Yes.

Magento Secure URL

Klik op Save Config om de configuratie op te slaan.
Je site werkt nu over HTTPS.

terug naar boven

Joomla

Voor Joomla sites kan je een HTTPS verbinding forceren in het Site Administrator menu

Joomla Site Administrator

Ga binnen dit menu, onder Configuration naar Global om bij de instellingen van je site te komen.

Joomla Global Configuration

Ga hier naar het tabblad Server en selecteer naast "Force HTTPS" de optie Entire Site

Joomla Force HTTPS

Sla de configuratie op en je site werkt over een SSL verbinding!

terug naar boven

PrestaShop

PrestaShop Enable SSL

PrestaShop kan pas een HTTPS verbinding forceren zodra de site een werkend SSL certificaat heeft. Je moet daarom hiervoor eerst een test uitvoeren om te controleren of je shop HTTPS ondersteunt.

Ga onder "Shop Parameters" naar "General" en klik op de tekst naast Enable SSL.

Als deze controle gelukt is, kan je hieronder de optie Enable SSL on all pages ook inschakelen.

Hierna zal je volledige site over HTTPS werken.

terug naar boven

Kom je er nu toch niet uit, dan kan je onze support vragen om je verder te helpen.