Hoe gebruik ik email bij Vimexx, met mijn domein en website extern?

Bijgewerkt op 11-02-2020

Het kan zijn dat je elders een domein geregistreerd hebt en ook je website extern host, maar wel je email graag bij ons gehost hebt. De configuratie hiervan vinden veel mensen ingewikkeld, maar het is uiteraard mogelijk!

We leggen je in dit artikel uit hoe je dit kunt configureren, zodat je dit helemaal zelf kunt doen!

1. Domein toevoegen in DirectAdmin
  2. Koppelen middels nameservers (advies)
    1. Nameservers naar ons toe richten
    2. Website aan externe hosting koppelen
  3. Koppelen middels DNS records (alternatief)
    1. DNS records opzoeken in DirectAdmin
    2. Records instellen bij DNS van domein
  4. Email adressen aanmaken

Er zijn 2 manieren om dit te realiseren. We adviseren om de nameservers van je domein naar ons te richten en dan middels DNS naar je externe hosting te wijzen, maar je kunt ook middels DNS naar onze email verwijzen. Beide manieren worden in deze handleiding behandeld!

1. Domein toevoegen in DirectAdmin

Ongeacht de methode waarmee je de koppeling wilt in gaan stellen, is de eerste stap het domein toevoegen in DirectAdmin.

Log in op je hosting pakket en ga in DirectAdmin naar Domain Setup.

Domain Setup Add Another Domain

Klik bovenaan op Add Another Domain, vul jouw domeinnaam in en druk op Create.

2. Koppelen middels nameservers (advies)

Nu je domeinnaam in DirectAdmin is toegevoegd, kan je de koppeling in gaan stellen.
Zoals eerder vermeld, adviseren we je om dit middels je Nameservers te doen. Dit is het gemakkelijkst, omdat je geen lastige records hoeft in te stellen.
Daarnaast kan niet ieder DNS beheer een DKIM invoeren en is dit wel vereist als je de email wilt beveiligen tegen "spoofing". Bij onze DNS kan dit wel.

2a. Nameservers naar ons toe richten

De nameservers van je domein naar ons wijzen moet gebeuren bij je domeinbeheer, bij je registrar.
Hoe dit precies moet, verschilt per registrar.

Wijs je nameservers naar bovenstaande adressen. Wanneer je ook een IP adres moet ingeven, staat deze rechts van de nameservers weergegeven.

Na het koppelen van je nameservers, zal het DNS beheer in zijn geheel bij ons verlopen, in DirectAdmin.

2b. Website aan externe hosting koppelen

Nu je nameservers niet meer naar de hosting van je website staan, moet je wel vanuit onze hosting naar je externe hosting wijzen.

A records en AAAA records

Verwijder hiervoor eerst de bestaande A en AAAA records naar je domein en "www".

A record externe hosting

Hoe je precies je domein aan je externe hosting koppelt, verschilt aan waar je de website host. Meestal zal dit middels A records zijn.
Voer de vereiste records in en druk op Add om deze toe te voegen.

LET OP!
Vergeet niet de afsluitende punt achter je domeinnaam! Dit moet dus echt "voorbeeld.nl." zijn.

Het kan 2 tot 4 uren duren voordat de DNS volledig is verwerkt, daarna zal alles goed verwijzen!

Als het je niet lukt je domein te koppelen, kunnen wij helpen, maar daarbij hebben we wel de instructies van je externe hosting nodig!
Lever deze aan in een ticket en geef duidelijk aan om welk domein het gaat. Zonder deze informatie kunnen wij helaas niet helpen.

3. Koppelen middels DNS records (alternatief)

Je kunt ook je email middels DNS records aan onze hosting koppelen. Dit is wat lastiger en het volledige DNS beheer zal bij jouw registrar geregeld zijn.
Omdat het DNS beheer verschilt per registrar, kunnen we helaas niet uitleggen hoe dit precies binnen jouw domeinbeheer werkt.

3a. DNS records opzoeken in DirectAdmin

We moeten eerst de benodigde records opzoeken, zodat we de koppeling kunnen instellen.

Ga naar DirectAdmin en vervolgens naar DNS Management.
Er zal nu een lijst met allemaal DNS records getoond worden. Je moet hier meerdere records uit overnemen.
Neem de records over uit jouw DNS beheer en niet de onderstaande voorbeelden!

mail A record
Allereerst is de mail A record belangrijk, om naar de lokale mailserver te verwijzen.

mail AAAA record
Daarnaast is de mail AAAA record nodig om ook IPv6 te ondersteunen.

MX record
Om je mailserver in te stellen, moet je de MX record uit DirectAdmin gebruiken.

SPF record
Tot slot is ook nog je SPF record vereist, omdat deze aangeeft dat onze mailserver geaccepteerd wordt als afzender.

Bovenstaande zijn de minimale records om over te nemen, maar maken de beveiliging van je email niet compleet.
Om spoofing te voorkomen, is het aan te raden om ook de x._domainkey TXT record over te nemen, maar dit kan niet bij ieder DNS beheer gebruikt worden.
Als je deze record wel over kunt nemen in jouw DNS beheer, kan je ook de _dmarc TXT record overnemen.

3b. Records instellen bij DNS van domein

Als je de DNS records hebt overgenemen, moet je deze instellen in het DNS beheer bij je registrar.
Hoe dit precies werkt, verschilt bij iedere registrar en we kunnen dus helaas niet uitleggen hoe dit in jouw geval precies moet.

Als je er niet uitkomt, adviseren we je om met de opgezochte records naar de support van je registrar te gaan.
Hiermee kunnen zij je verder helpen!

4. Email adressen aanmaken

Je hebt nu alles goed ingesteld om gebruik te kunnen maken van email op onze hosting, met je website elders gehost!
Er rest je nu nog maar één stap en dat is het aanmaken van email accounts!

Mocht er iets onduidelijk zijn of loop je ergens vast? Geen probleem! We helpen je graag verder!
Neem contact met ons op langs de Live Chat of open een Ticket.