Wat is een 404 error?

Bijgewerkt op 03-07-2018

Een "404 Not Found Error" betreft een "HTTP response status code" welke aangeeft dat de locatie of url van de aanvraag niet gevonden kon worden.

Wil je weten wat een HTTP response status code inhoud? Kijk dan gauw in het volgende artikel genaamd Wat is een HTTP response status code?.

Bij een 404 status code kan het soms lastig zijn om de oorzaak op te sporen en op te lossen. Dit komt omdat er veel factoren een rol kunnen spelen bij de oorzaak van een 404 status code.

Client-side of server-side?

De betreffende status code 400 valt in de categorie voor "client error responses", oftewel foutmeldingen die kunnen voorkomen aan de kant van de eindgebruiker. Aangezien bij een 404 status code de opgevraagde locatie niet gevonden kan worden, kan het probleem vrijwel altijd toegewezen worden aan de aanvrager. Dit omdat er een niet bestaande url of locatie opgevraagd wordt.

Oorzaak

De oorzaak van een 404 status code kan een van de volgende punten zijn:

• De aanvrager heeft een aanvraag gedaan naar een locatie of url welke niet bestaand is op de server. Hierdoor kan de server geen resultaat terugsturen.
  • Het kan voorkomen dat vanuit een website een 404 status code gegeven wordt terwijl de daadwerkelijke http response status code wel degelijk een 200 OK status code betreft. Dit gebeurd vaak wanneer men eigen 404 pagina’s in gebruik heeft en zelf deze status code afvangt in de website.
  • Vanuit een website kan een aanvraag gedaan worden naar mogelijk benodigde bestanden. Wanneer deze bestanden niet aanwezig zijn op de server, zal er op deze aanvragen ook een 404 status code terug gegeven worden.

Oplossen

Het oplossen van een 404 status code kan je doen door ook weer een aantal punten te controleren:

• Controleer of de url / locatie die gebruikt wordt voor de aanvraag wel valide is. Dit kan je controleren door te checken of er geen type fouten in de url / locatie zitten of wel via het juiste domein gezocht wordt.
  • Indien er gebruik gemaakt wordt van een CMS en een pagina niet gevonden kan worden, is het wellicht handig om te controleren of deze pagina goed is aangemaakt. Wat ook mogelijk is, is dat de pagina wel aangemaakt is maar met een verkeerde link als locatie.
  • In het geval van aanvragen voor mogelijk benodigde bestanden vanuit een website die niet voldaan kunnen worden, is het handig om te controleren of deze bestanden wel aanwezig zijn op de server.