Wat is IMAP en wat is POP3? Welke heb ik nu?

Bijgewerkt op 03-07-2018

Bij het gebruik van e-mail kun je 2 verschillende e-mail protocollen gebruiken namelijk POP en IMAP.  Beide hebben een andere werking en ieder heeft zo zijn voorkeur voor welke diegene het liefste gebruikt.

POP protocol

POP, oftewel Post Office Protocol, is het meest vanzelfsprekende e-mailprotocol. Bij dit protocol worden e-mailberichten van de server opgehaald en (afhankelijk van instellingen in het e-mailprogramma dat je gebruikt) verwijderd. De e-mails staan vervolgens alleen op jouw computer en zijn niet meer aanwezig op de server. Dit protocol is het meest geschikt wanneer je je e-mail op een enkel apparaat gebruikt.

POP heeft in ieder geval 2 voordelen:

1. De e-mail wordt snel opgehaald

2. Je mailbox raakt niet vol

IMAP protocol

IMAP, oftewel Internet Message Access Protocol, is een uitgebreid protocol voor het lezen, opslaan en beheren van je e-mail, waarbij je online kunt werken. Dit betekent dat alles wat je in je e-mailprogramma doet, wordt gesynchroniseerd met je mailbox op de server. Dit geeft je meer flexibiliteit en maakt het mogelijk dat je vanaf meerdere apparaten en locaties makkelijk je email kunt bijhouden. Een nadeel van IMAP is dat de e-mail wordt opgeslagen in zowel je e-mailprogramma als in je mailbox op de server, waardoor je mailbox wel sneller vol kan raken.

Bij Vimexx kun je beide protocollen gebruiken. Zowel POP als IMAP kun je door elkaar gebruiken, echter is dat niet aan te raden. Voor het gemak adviseren wij het gebruik van IMAP. Zodoende ben je ook zeker dat je e-mail bewaard blijft en gebackupped wordt.

Welk protocol gebruik ik nu?

Om te zien welk protocol je gebruikt dien je naar de account instellingen van je mail app of programma te gaan. Daar zie je dan staan IMAP, POP. Meestal kun je dit ook zien door in te loggen op de webmail. Als al je mail daar netjes aanwezig is en het zelfde als in je mailprogramma, maak je gebruik van IMAP. Is de mail niet aanwezig of is het afwijkend van wat je in je mail programma ziet, Dan is de kans groot dat je POP gebruikt.

Voor een overzicht van onze mailserver instellingen kun je kijken in het artikel Email instellingen IMAP - POP3 - SMTP