In dit artikel leggen we uit wat SaaS, IaaS en PaaS precies inhoudt!
SaaS
Graag begin ik deze uitleg met een simpel begrip, namelijk de afkorting SaaS die staat voor Software as a Service. Dit is meteen ook de meest gebruikte vorm ervan.
Heel populair is het gebruik van Web Applicaties die onder SaaS beschikbaar zijn. Hierdoor kan de gebruiker enkel door gebruik van zijn/browser toegang krijgen tot de resources. Zodoende is er ook geen aparte installatie nodig van software op de computer. Het voordeel daarvan is dat je geen werkstation apart hoeft in te richten voor gebruik van de applicatie.
Het tweede voordeel kan zijn dat de gebruiker geen verstand hoeft te hebben van hardware, applicatiebeheer, opslag of netwerk. Dit wordt namelijk allemaal gedaan door de leverancier. Hierdoor is SaaS enigszins te relateren aan Paas.
Onder andere de volgende bedrijven bieden SaaS producten aan:
- Google (Gmail)
- Dropbox
- Google (Docs)
- Microsoft (Office 365)
IaaS
Vervolgens gaan we naar IaaS, de afkorting IaaS staat voor Infrastructure as a Service wat simpelweg inhoud dat bedrijven jou de Infrastructuur leveren waarop jij je diensten/producten weer kan bouwen. Hieronder kunnen bijvoorbeeld vallen het verhuur van Virtuele Servers, loadbalancers, Operating Systems e.d. Hierbij kan je IaaS beschouwen als een geweldig alternatief voor het kopen van dure servers, het verzekeren ervan en natuurlijk stroomkosten. Meestal zit hier een pay-as-use prijsmodel aan vast waarbij je betaald voor wat je gebruikt.
PaaS
De weg van IT sluiten wij hier vervolgens af met het begrip PaaS, dit is ook weer een afkorting en staat voor Platform as a Service. Veelal wordt dit gezien als een complexere variant van het leveren van IT-Diensten.
Het gebruik van PaaS kenmerkt zich vooral doordat ontwikkelaars toegang krijgen tot een Framework waar ze hun eigen diensten op kunnen bouwen om maatwerk te kunnen verzorgen voor de eindgebruiker. Hierdoor is het ook veel gemakkelijker om bijvoorbeeld beta-omgevingen in te richten zonder dat je extra hardware/software aan moet schaffen.
Het grote verschil tussen PaaS en SaaS is dat er bij PaaS een platform geleverd word die je verder in kan richten. Hiervoor is het dus niet nodig om dure hardware aan te schaffen. Dit omdat de provider die de PaaS oplossing aanbied dit al geregeld heeft. Zodoende hoef je je ook geen zorgen te maken over downtime, updates o.i.d.
Onder andere de volgende bedrijven bieden PaaS producten aan:
- Apprenda
- IBM
- OPENSHIFT