van Vimexx op 03-06-2016
Het starten van een webwinkel is meer dan alleen het bezoeken van de Kamer van Koophandel om jouw bedrijf in te schrijven. Wil je jouw webwinkel op de juiste manier starten, dan zijn er diverse stappen die je moet volgen en dingen die je zeker niet moet vergeten. Wil jij een eigen online shop lanceren, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen na het inschrijven van jouw bedrijf? Lees dan welke vijf dingen je moet doen als je een webwinkel wil beginnen, na het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel.
1: maak een plan
Dat je niet zo goed weet waar je moet beginnen, is logisch. Je hebt namelijk geen echt plan om jouw webwinkel vorm te geven, te vullen en te promoten en dit maakt het allemaal extra spannend om jouw webwinkel te beginnen. Maak je een plan, dan weet je waar je aan toe bent, wat je nog moet doen en waar je naartoe wil en dit maakt het starten van een eigen webwinkel gemakkelijker en minder spannend.
2: wees uniek
Natuurlijk wil je zo veel mogelijk bezoekers naar jouw webwinkel trekken, maar dit lukt niet als je exact dezelfde webwinkel hebt als jouw grootste concurrenten. Probeer voor jezelf te bepalen hoe je uniek kunt worden in jouw markt en maak ook hier een plannetje voor. Het unieker maken van jouw webwinkel hoeft helemaal niet lastig te zijn, want dit kun je ook al doen door een blog aan jouw webwinkel toe te voegen. Denk dus niet te moeilijk, maar denk zeker wel na over het onderscheidende vermogen van jouw online shop.
3: kies voor de juiste software
Wil je software gaan gebruiken om jouw webwinkel te ontwikkelen, te beheren en bij te houden? Dan moet je goed nadenken over de software die je wil gebruiken. Vergelijk verschillende softwareprogramma’s met elkaar en vraag aan andere ondernemers eens welke software zij gebruiken en of ze hier tevreden mee zijn. Heb je slecht functionerende software gekozen voor jouw webwinkel, dan zal je hier altijd de problemen van ondervinden.
4: maak je bedrijf juridisch waterdicht
Zorg voor goede Algemene Voorwaarden en ga met een verzekeringsagent of advocaat zitten om de juridische knelpunten van jouw webwinkel in kaart te brengen. Heb je de knelpunten in kaart, dan kun je een plan bedenken om jouw bedrijf juridisch waterdicht te maken. Niet het leukste onderdeel van het starten van een eigen webwinkel, maar zeker wel erg belangrijk. Door je webwinkel juridisch waterdicht te maken, kun je veel problemen voorkomen.
5: leg voldoende voorraad aan
Heb je jouw webwinkel helemaal klaar? Dan kun je voorraad aan gaan leggen. Leg altijd voldoende voorraad aan, want je wil natuurlijk geen ‘nee’ moeten verkopen. Let ook weer op dat je niet te veel voorraad aanlegt, want dan kun je juist met overschotten komen te zitten. Weet je niet zo goed hoeveel voorraad je aan moet leggen? Vraag dan eens aan een andere ondernemer met een webwinkel hoe hij of zij dit doet en gebruik de tips van deze ondernemer om je eigen voorraad in te kopen.